sardoni salai

Vedere l'argomento precedente Vedere l'argomento seguente Andare in basso

sardoni salai

Messaggio Da brico il Ven 6 Gen 2012 - 16:33

Bondì,dopo le fritole col anima voio parlar dei sardoni salai,per prepararli,verso la fine del'estate (anche in autuno,dipendi dele stagioni e de come se presenta el tempo) se andava de qualche pescador e se prenotava cassete de sardoni aposta per salarli,xe un lavor che se pol far sempre,ma questi veniva salvadi per l'inverno.Ogni casseta gaveva circa 7 kg de sardoni freschi che no doveva ciapar jazo,quei coverti de jazzo de solito inveze de diventar salai andava in paparela,'ndemo 'vanti,portadi a casa primo lavor iera de distirarli su una tavola messa per sbiego e farli scolar per un per de ore,qua o se gaveva una bona covertela tipo garza o bisognava star sai atenti ale mosche.Fato questo iera el momento de stivarli nei vasi,podeva esser pici stagnacheti de legno,la magioranza doprava baratoli de conserva (quei grandi) che dopo se butava via,sul fondo se meteva un bon strato de sal grosso e sora se cominciava a meter i sardoni,un strato de pessi,un abondante spolverada de sal grosso,un altra fila de pessi (ma questa a cartabon de 90)e cussì fin poco soto l'orlo,dove che se meteva sal bondante,qualche foia de laverno.Tuto veniva coverto con un covercio de legno con sora una piera che fracando el pesse ghe fazeva molar un sanguiz che bisognava butar via . Adesso iera el momento de zontarghe acqua salada per mantenirli umidi e sani,stò liquido iera fato bojindo acqua e zontandoghe sal finchè una patata cruda cominciava a galegiar,questa iera la giusta concentrazion:sto liquido fredo bisognava zontarlo ogni tanto co se tirava via quel sanguiz ce molava i sardoni, se meteva in scuro e in fresco e dopo circa un mese iera pronti.Serviva per preparar condimenti per magnari poveri ma boni,tipo la pasta coi sardoni salai: niente de tanto rafinado come che vedo nele altre ricete.Basta cior un pochi de sardoni salai fora del vaso, forbirli de sal.una legera lavada col acqua,via la testa con tuto el spin,farli squaiar in una farsora con un bon oio e un poco de aio,se pol anche meterghe un fil de vin bianco in finale,ma stemo andando sul finoto. Con stò sugheto se condissi la pasta,de solito spagheti,ma va ben quel che un gà,
Brico
avatar
brico
primo uficial

Numero di messaggi : 245
Data d'iscrizione : 06.12.11

Tornare in alto Andare in basso

Re: sardoni salai

Messaggio Da brico il Lun 21 Dic 2015 - 22:59

........................e per no sbaliar,sto anno gò messo una casseta de sardoni soto sal,un pochi ala volta li neto e li meto soto un bon oliva puliese (oio garantido al 100%),chi che li gà provai disi che noi xe mal Very Happy
Brico
avatar
brico
primo uficial

Numero di messaggi : 245
Data d'iscrizione : 06.12.11

Tornare in alto Andare in basso

Re: sardoni salai

Messaggio Da Giacomin il Mar 22 Dic 2015 - 4:14

brico ha scritto:........................e per no sbaliar,sto anno gò messo una casseta de sardoni soto sal,un pochi ala volta li neto e li meto soto un bon oliva puliese (oio garantido al 100%),chi che li gà provai disi che noi xe mal Very Happy
Brico

....confermo! sai sai sai boni, freschi, ben fati e bon oio......pecà che iera pochi.......

_________________
Tutto passa......meno el bus che te speti.

http://www.rovinj-apartman-soni.com/
avatar
Giacomin
Armator

Numero di messaggi : 2581
Località : Trieste
Occupazione/Hobby : colaudator de poltrone, divani e materassi vari
Data d'iscrizione : 07.01.09

http://triestin.forumattivo.com

Tornare in alto Andare in basso

Re: sardoni salai

Messaggio Da sum culex il Mer 23 Dic 2015 - 19:01

Come pochi? Se iera una casseta piena!!! Mi purtropo no li go provai, ma son comunque certo che i fussi stai più che bomi!!!
ciao
sum culex
P.S,: tantissimi augurissimi de bon Nadal e bon ano novo a tuti i amici del 'bucum' (=forum)
ciao
sum culex
avatar
sum culex
aspirante capitano de coperta

Numero di messaggi : 1110
Località : Trieste
Occupazione/Hobby : foto/piante/bricolage
Data d'iscrizione : 15.07.09

Tornare in alto Andare in basso

Re: sardoni salai

Messaggio Da Giacomin il Mer 23 Dic 2015 - 19:53

sum culex ha scritto: tantissimi augurissimi de bon Nadal e bon ano novo a tuti i amici del 'bucum' (=forum)
ciao
sum culex

.....e tuti i amici del "bucum del culum del mundum" (che xe diventà sto forum) Laughing i te ringrazia e i contracambia

_________________
Tutto passa......meno el bus che te speti.

http://www.rovinj-apartman-soni.com/
avatar
Giacomin
Armator

Numero di messaggi : 2581
Località : Trieste
Occupazione/Hobby : colaudator de poltrone, divani e materassi vari
Data d'iscrizione : 07.01.09

http://triestin.forumattivo.com

Tornare in alto Andare in basso

Re: sardoni salai

Messaggio Da brico il Mer 23 Dic 2015 - 22:22

sum culex ha scritto:Come pochi? Se iera una casseta piena!!! Mi purtropo no li go provai, ma son comunque certo che i fussi stai più che bomi!!!
ciao
...............una casseta xe più o meno 7 kg ,però bisogna dir che un pochi xe stadi fati (almeno mi) col limon,crudi,un pochi friti..........soto sal xe andadi un 5 kileti scarsi.........
Brico
coi auguri de bone feste
avatar
brico
primo uficial

Numero di messaggi : 245
Data d'iscrizione : 06.12.11

Tornare in alto Andare in basso

Re: sardoni salai

Messaggio Da Contenuto sponsorizzato


Contenuto sponsorizzato


Tornare in alto Andare in basso

Vedere l'argomento precedente Vedere l'argomento seguente Tornare in alto


 
Permessi di questa sezione del forum:
Non puoi rispondere agli argomenti in questo forum